Tradycje wsi Ruda – szatkowanie i kiszenie kapusty. KGW „Rudzianie”

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Rudzianie” w Rudzie szatkują kapustę i podają tradycyjny przepis na kiszoną kapustę.

Składniki:

10 kg kapusty, 20 – 25 dag soli kamiennej, niejodowanej, 1 kg marchwi, 10 – 15 listków laurowych, 10 – 15 gram ziela angielskiego, 10 – 15 gr pieprzu czarnego ziarnistego.

Wykonanie:

kapustę poszatkować, dodać do niej potartą marchew i posypać solą. następnie dodać przyprawy i wymieszać wszystko razem dość mocno aż kapusta zacznie puszczać sok. Potem przełożyć do beczki wyłożonej folią. Ubić delikatnie a kiedy puści sok, przebić kapustę w kilku miejscach aż do dna aby umożliwić ujście wytworzonym gazom i gorzkim olejkom. Następnie skręcić mocno worek pozbawiając kapustę powietrza. Na wierzchu położyć drewnianą deskę i przycisnąć kamieniem. Kapusta jest dobra do spożycia już po 2 – 3 tygodniach.

Film wykonany w ramach projektu „Życie jest podróżą, która zawsze prowadzi do domu” realizowanego przez Centrum Kultury i Rekreacji w Brodach. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury – państwowego funduszu celowego. Zadanie realizowane w ramach programu „Kultura ludowa i tradycyjna”.